Sevimli Mutfak

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Turşu Tarifleri
  4. »
  5. Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu Tarifi

Sevimli Mutfak Sevimli Mutfak - - 4 dk okuma süresi
118 0
salatalık turşusu

Salatalık Turşusu Tarifi

Çoğu zaman sadece “turşu” denildiği zaman bile akıllara gelen ilk turşu türü olan salatalık turşusu, hem oldukça köklü bir tarihe hem sağlık açısından oldukça faydalı belli başlı özelliklere hem de oldukça leziz bir tada sahip bir besindir. Bu bağlamda pek çok insan en iyi salatalık turşusu tarifi nasıl olur sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu yazıda da önce salatalık turşusunun tarihine ve faydalarına değinecek hemen akabinde ise en lezzetli salatalık turşusu tarifini sizlerle paylaşacağız…

Eskilerin gıda maddelerinin uzun ömürlü muhafaza yöntemlerinden biri olan turşu, Arkaik dönemlerden bu yana binlerce yıldan sonra bugün Anadolu sofra kültürünün vazgeçilmezi olarak süregelen simgeleşmiş bir lezzet olarak günümüzdeki önemli yerini korumaktadır. Türk mutfak kültürünün büyük bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu bilinmektedir.

Bir turşu, pek çok sebze ve meyveden oluşabilir. Bahsi geçen bu meyve sebzeler gerek mineral gerek vitamin gerekse de antioksidan açısından oldukça zengindir. Böylesi bir zenginliğin sonucunda turşu, insan vücudu için oldukça koruyucu bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı sebzelerin turşularını tüketmek vücuda alınan antioksidan çeşitliliğine bağlı yüksek oranda faydayı artırmaktadır. Dünyanın birçok yerinde sadece sebzelerle sınırlı olmayıp yüksek çeşitlilikte bir meyve ve sebze ahalisi turşu olarak tüketilmektedir.

Salatalık Turşusu Malzemeler

  • 1 kg kornişon salatalık
  • 1 su bardağı limon suyu ya da 1 çorba kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 3,5- 4 su bardağı içme suyu
  • 6-7 diş sarımsak
  • 30-40 adet nohut
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı sirke

Salatalık Turşusu Yapımı

Sebzeler yıkandıktan sonra birkaç yerinden açılan delikle kavanoza konmaya hazırdır.

Kaba malzemeler, yıkanıp arada boşluk kalmayacak sıklıkta sıkıştırılır, üzerinden kaynatılmış su, kaynar olmayacak şekilde sıcak sudan geçirilen salatalıklar, bidonun/kavanozun %30- 40’ı sirke ve geri kalanı su olacak şekilde kaba yerleştirilmeden önce;

Turşu için kullanılacak bu suya hafif baskın olacak şekilde doğal granül tuz katılıp karıştırılarak tuzun iyice erimesi beklenilir. Turşu yapımı sırasında ortaya çıkan fermente yapıdaki tuzlu suda insanların sindirim ve boşaltım sistemine iyi gelecek pek çok iyi huylu bakteri bulunur. Bu suya limon tuzu, sirke, şeker eklenip karıştırılır. Turşu turp sağlamlığında isteniyorsa salamuranın iyi ayarlanmış olması gerekir.

Turşuyu olgunlaştırmasının yanı sıra katkı maddesiyle korunmaya muhtaç olmadığını ispatlayan nohut eklenir.

6-7 iri baş sarımsak bidon üzerine konulur, 2-3 tanesi havanda ezilebilir. Sarımsak antibiyotik özelliği sağlar. Tuz katılan üzüm sirkeli su salatalıkların üzerine dökülür. En üste kıyılmış maydanoz eklenir.

Şeker, sirkenin ekşi tadını dengelemek için tatlılık sağlamak için kullanılır. Turşuların daha dolgun ve sıkı olmasına yardımcı olur. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp 10-15 gün bekletilir…

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir