Turşu… Hem sağlık açısından faydalı hem damak zevki açısından leziz hem de belli başlı meyve ve sebzeleri daha uzun ömürlü bir şekilde tüketmek için eşsiz bir besin, eşsiz bir alternatif. Bu bağlamda pek çok insan turşu tarifi arıyor ve elde ettikleri turşu tarifleri ile oldukça lezzetli turşular yapıyorlar. En çok aranan turşu tarifleri arasında hiç şüphesiz ki domates turşusu tarifi de bulunmakta… Zira hem domates hem de turşu ülkemiz insanı tarafından sevilen besinlerdir. Bu nedenle bu ikisinin birlikteliği ile ortaya çıkan turşu hem sağlıklı hem de lezzetli bulunuyor. Yazının devamında önce domates turşusu faydalarını sonrasında ise domates turşusu tarifini bulacaksınız.
Asitleme işleminin en önemli bileşenlerinden biri olan tuzun keşfinden sonraki zamanda sirkeyle birleşerek turşuyu oluşturacak olan iki ana madde olarak bu çift; sebze, meyve ve et üzerinde kullanılmaya başlanan besin maddelerinin işlenip uzun süre kullanımını doğal malzemeyle mümkün kılan turşu için, besinlere dayanıklılık kazandırmanın en iyi alternatifidir.
Turşu, yazın mevsim çeri domateslerinin ömrünü korumanın gevrek bir yoludur, ancak kış veya ilkbahar aylarındaki daha az lezzetli çeri domatesleri için dahi ustaca bir kullanım ve bir demet çeri domatesi saklamanın benzersiz metodudur.
Bir “cheeseburgerin” leziz bir cheeseburger olmasını sağlayan ekşi lezzet ve baharat turşudan gelir. Bunun yanı sıra birçok şarküteri sandviç ile vazgeçilmez bir uyuma sahiptir.
Malzeme Listesi
- 2 kg çeri domates
- 1 demet maydanoz
- 2 adet orta boy kırmızı acı biber
- 1 karanfil
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu (İnce tuz turşuyu çoğunlukla eritir.)
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 2 fincan elma sirkesi
- 4-5 tane acı biber
- 7 kafa sarımsak
- 1 litre içme suyu
- İsteğe bağlı bir yemek kaşığı toz şeker
- 1 avuç nohut
- Dereotu ya da kereviz yaprağı
- Domates turşusu kereviz sapı, havuç veya karnabahar gibi sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Domates Turşusu Yapımı
Domatesler kavanoza konulmadan önce lezzetin içeri sızarak dağılması için bir kürdan yardımıyla domatese delikler açılır.
Biberlerin acısının çıkması için uçları kesilir.
Aromalarını daha iyi vermeleri için sarımsakların bir kısmı ezildikten sonra turşu kavanozuna eklenir. Sirke, kaya tuzu ve limon tuzu bir kabın içerisinde eriyene dek çırpılır.
Turşu suyu ilave edilir ve üzerine dereotu ya da kereviz yaprakları konularak bastırılır.
Kavanozlara paylaştırılıp kavanozların kalan kısmı ılık su ile doldurulur.
Hava kabarcıkları çıkartılır. Tüm hava kabarcıklarını çıkarmak için kavanoz zemine vurulabilir. Gerekirse daha fazla tuzlu su ile doldurulur.
Kavanoz ters çevrilir. 24 saat beklendikten sonra düzeltilip karanlık ve serin bir yere kaldırılır. Kavanoz oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Turşular buzdolabında ya da serin ve nemsiz ortamda saklanır.
Turşu yaşlandıkça lezzeti artacaktır. Açmadan önce en az 48 saat beklenmelidir.